NIKON D700

Nikon sad ima "full-frame“ digitalni SLR za profesionalce, polu-profesionalce, i imućne entuzijaste: Nikon D700.

Nikon D700 u neku ruku nasljednik je  D300 i D3, od kojih je preuzeo većinu funkcija 12,1-megapiksela, FX (full-frame) senzor preuzet je direktno od Nikona D3, s istim 8,45 mikrona veličinom pixela. Kao rezultat toga, D700 ima poput D3 čuvenu kvalitetu slike pri visokim ISO vrijednostima. Kao i D3, d700 ima iso ISO raspon od 200 do 6.400, s Lo 1 (100), Hi 1 (12800), te Hi 2 (25.600) opcijama.  Ostale glavne značajke uključuju pokazatelj „Virtual Horizon“  (koji je sada aktivan u „Live View“ načinu rada,  te 51-point AF sustav s 3D praćenjem, i dva načina rada „Live View“ (ručni i stativ). 3-inčni LCD ima 920.000 piksela sa  odličnim prikazom snimka i detaljnim „Live View“  pregledom. Integrirana je i redukcija prašine koja radi odlično kao i na D300. Brzina okidača je 5 snimaka u sekundi, a sa dodatkom gripa MB-D10 brzina raste do 8 snimaka u sekundi. Radni vijek trajanja zatvarača Nikon deklarira na 150000 okidanja.
Tijelo napravljeno od legure magnezija, odlično je zabrtvljeno i imate osjećaj kao da držite komad stijene u ruci. Novodizajnirani LDC na poleđini u sprezi je sa monokromatkim LCD-om koji se nalazi na vrhu aparata.

IZGLED I DOJAM

Iako Nikon D700 izgleda i radi gotovo identično kao D300,  jedna od glavnih razlika je kućište prizme koje je povećano zbog nove prizme i pomalo izgleda čudno ali to je stvar ukusa. Na kućištu prizme nalazi se i ugrađena bljeskalica. Grip je isto tako malo povećan, a gumena obloga pruža izvrstan osjećaj pri držanju aparata. Mišljenja smo da ni znojne ruke neće izgubiti oslonac. Na poleđini, počevši od vrha, primjećujemo veliko tražilo sa zatvaračem koji se uključuje pri  „Live View“ načinu rada. Tražilo je opremljeno dioptrijskim regulatorom. Sa desne strane nalazi se AE-L/AF-L taster na koji je ukomponiran prekidač odabira načina mjerenja svjetla, a pored njega nalazi se AF-ON taster. Pored njih nalazi se navigacijski kotačić za palac koji je velik i ne izaziva zamor palca prilikom dužeg rada sa aparatom. Ispod njih, a desno od velikog LCD ekrana nalazi se veliki multikontroler, ugodan za rukovanje. Odlično podešenom tvrdoćom pruža odličnu povratnu informaciju.
S lijeve strane LCD-a nalaze se pet tastera za rad s LCD ekranom. Plastični poklopac LCD ekrana je uključen u pakiranje, a sam LCD ojačan je kaljenim staklom.

Statusni zaslon je uži nego kod ostalih Nikonovih digitalnih SLR, i pokazuje manje informacija o postavkama.

Na dnu Nikona D700 nalaze se vrata za bateriju, navoj za stativ i gumeni poklopac ispod kojeg se nalaze kontakti za Batery pack MB-D10. Ova guma se može pohraniti u sam batery pack na čuvanje.

TIJELO

D700 ima snažno tijelo od magnezijeve legure i pruža masivan osjećaj kao i i hrapavu zaštitu za interne komponente. Odlično je zabrtvljen kako bi spriječio ulazak prašine i vlage. Batery grip je izveden na isti način. Jedina slaba strana je izvedba zaštite ugrađene bljeskalice i Nikon preporučuje upotrebu vanjske bljeskalice u uvjetima vanjskog snimanja po vlažnom vremenu.

 

 

STRAŽNJI LCD

Novi stražnji zaslonu se prikazuje mnogo više informacija na prvi pogled, i poziva se novim Info gumbom. Većina informacija koje su maknute sa malog LCD-a na vrhu aparata sada se nalazi ovdje. Ekran na Nikonu ima rezoluciju od 920.000 pixela i prikaz mu je vrlo oštar D700 ima isti visoke rezolucije kao LCD svojim kolegama. Kut gledanja je 170 stupnjeva i pokriva 100 % kadra bilo pri pregledavanju snimaka ili snimanja u Live View-u modu. Zaštitni plastični poklopac isporučuje se sa samim aparatom, a staklo je otporno na ogrebotine.

INFO GUMB

Pritiskom na Info gumb dva puta poziva se izbornik za najčešće korištene postavke. Pritisak središnjeg gumba multikontrolera vodi nas direktno u podizbornike.

KONTROLE

Kontrole su izvrsno podešene sa puno gumbi kojima se pozivaju najčešće korištene funkcije. Gumbi za odabir kvalitete snimanja, balans bijele boje i odabir osjetljivosti smještene su na vrh aparata gdje ih je lagano pritisnuti i nastaviti podešavanje na malom ekranu okrećući navigacijski kotačić. Gumbi Mode i EV-kompenzacije nalaze se također na vrhu aparata iza gumba za okidanje. Prekidač za uključivanje aparata nalazi se oko gumba okidača. Nekom se ova izvedba možda neće dopasti ali to je Nikonov standard, ako nas sjenčanje dobro služi, još od Nikona F4.

TRAŽILO

Tražilo na Nikonu D700 potpuno je isto kao i na  D3, a od D-300 je preuzeo okruglu oznaku AF točaka. Iako je velik i svijetao, tražilo pokazuje samo 95% kadra, te ima 0.72x uvećanje. Veliki i okrugli otvor tražila omogućava da oko maksimalno približite kako bi lakše vidjeli cijeli kadar, a mekani gumeni štitnik odlično čuva naočale korisnika. Kotač za podešavanje dioptrije omogućava postavke od -3 do +1.

NIVELIRANJE (VIRTUALNI HORIZONT)

Opcija niveliranja samog aparata olakšana je implementacijom Virtualnog Horizonta koje je moguće koristiti i u Liwe View načinu rada. Ovo je doista nov i koristan dodatak za razliku od Nikona D3 koji je ovu funkciju imao samo prilikom korištenja optičkog tražila, a virtualni horizont je bio prikazan samo na LCD-u. Prikaz je sličan onome koji se koristi u avionima. Kad je aparat poravnan vodoravna crta svijetli zeleno. Vrlo korisna funkcija.

AUTOFOKUS

Nikon D700 koristi  MultiCam 3500FX autofokusni modul koji je predstavljen na Nikonu D-300 sa senzorom od 51 točke koji može biti podešen u području od 9, 21, 51 i 51 točke sa 3D pračenjem. Sistem za detekciju scena u sprezi je sa Color Matrix Metering II senzorom što omogućava bolje pračenje subjekta koji se kreće sa jedne strane kadra na drugi.

AF - FINO PODEŠAVANJE

Kao i njegovi prethodnici, Nikon D700 ima novu mogućnost finog podešavanja AF koji omogućava kameri da pohraniti prilagodbe za do 12 objektiva. Kako mnogi objektivi imaju tendenciju da fokusiraju ispred ili iza subjekta, pri finom podešavanju moguće je to prilično. Možete pohraniti i serijski broj objektiva i uz njega vezati fino podešenje ali će aparat prepoznati postavke za samo jedan tip objektiva. Ako koristite dva objektiva istog tipa morat ćete pripaziti na poklapanje serijskog broja iz memorije sa onim na objektivu kako bi ova funkcija radila

AUTO ACTIVE D-LIGHTING

D-Lighting je popularna post funkcija Nikonovih aparata koja omogućava da se u podeksponiranim snimkama izvuku detalji u sjenama. Proces je jako brz i pomaže npr. kod snimaka snimljenim u kontra svjetlu. Ova funkcija radi jako dobro i praktički je uopće ne trebate isključivati. Kada koristite ovu funkciju D-lightening pregledava svaki snimak i na temelju dinamičkog raspona odlučuje koji će od tri nivoa koristiti.

SENZOR

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D700/ZD700SENSOR-SM.JPGNikon D700 ima senzor od 12.1 megapixela,  full-frame, 35mm CMOS sa 12 kanalnim procesorom što omogućava procesiranje od 8 snimaka u sekundi. Maksimalna rezolucija snimka je 4256x2832 pixela, a veličina pixsela iznosi 8,45 mikrona što je vrlo blizu onome na Canonu.

 

 

LIVE VIEW

Live View način snimanja na Nikonu D700 dolazi u suštini nepromijenjen, osim već spomenutog pokazatelja Virtual Horizonta. Postoje dva načina, ručni i snimanje sa stativa. Ručni način rada koristi tradicionalnu metoda sa spuštenim ogledalom dok mod snimanja sa stativa koristi algoritam i očitava podatke sa senzora i radi kao klasični digitalni fotoaparati koji nemaju optičko tražilo. Nažalost, prilikom korištenja ovog moda aparat je prilično spor i potreban je jako stabilan stativ kako bi snimke bile zadovoljavajuće oštrine. Dobra strana je to da se aparat u ovom načinu rada može potpuno kontrolirati pute računala. Uz Camera Control Pro softver moguće je na računalu primati Live View prikaz sa aparata. Putem ovog softvera moguće je fokusirati, podešavati te okidati aparat putem kabela ili WiFi vezom preko opcijskog WiFi adaptera.

OKIDAČ

Nikon D700 može snimati od 5 snimaka u sekundi pa sve do 8 snimaka u sekundi uz korištenje MB-D10 baterijskog adaptera. Prema Nikonu vijek trajanja okidača je 150.000 okidanja. D700 može snimiti 100 JPEG snimaka, 23 NEF 12-bitnih ili 20 NEF 14-bitnih snimaka bez pauze da se isprazni međuspremnik, a prebacivanje između ovih načina ne usporava sam aparat. Mehanizam okidača je prilično tih.

PROCESOR

Nikon D700 koristi isti Expeed procesor kao Nikon D3 ali su mu dodane neke impresivne značajke kao što je  sustav za prepoznavanje scena, korekcija kromatske aberacije i Active D-Lighting.

SUSTAV ZA PREPOZNAVANJE SCENE

Nikonov sustav za prepoznavanje scena u D700 je identičan onom uvedenom prošle godine. Novi SRS radi kompletniju analizu scene nego stari Matrix sistem što omogućava bolji balans bijele boje, pračenje objekta i bolju ekspoziciju.

KOREKCIJA KROMATSKE ABERACIJE

Zahvaljujući EXPEED procesoru Nikon D700 sada ima mogućnost analize svakog snimljenog kadra i kompenzacije kromatske aberacije prije nego se snimak snimi u JPEG formatu. 

BATERIJE

Nikon D700 koristi  EN-EL3e bateriju, čiji je kapacitet dostatan za oko 1000 okidanja po jednom punjenju. Opcijski se može koristiti MB-D10 Multi-Power adapter koji dodaje 3 snimka u sekundi više nego korištenjem standardne baterije. Sa baterijama  visokog kapaciteta EN-EL4a lithium-ion ili zamjenskim AA baterijama osim brzine D700 dobiva na težini ali i bolje držanje aparata zahvaljujući dodatnom gripu pogotovo prilikom okomitog držanja aparata.

WIFI

Opcijski WiFi WT-4A adapter omogućava bežičnu kontrolu aparata  putem računala i Camera Control Pro 2 softvera.

KVALITETA SNIMAKA

Zasićenost boja na zadanim postavkama je prilično blizu realne, a malo su jače izražene crvena i plava. Balans bijele radi prilično dobro osim kod umjetne rasvjete gdje je malo jače izražena žuta. Rezolucija je prilično visoka ali je i malo omekšana što je vidljivo prilikom 100%-tnog  povećanja. No to entuzijasti vrlo lako mogu korigirati u programima za obradu slika jer to radi bolje neko ista opcija koja je u samom aparatu. Prosjek veličine snimka snimljenog u JPEG formatu je 4,5 do 6,5MbB dok je RAW veličine 14 – 25MB. Ova razlika pokazuje koliko je više podataka (čitaj kvalitete snimka) pohranjeno u RAW formatu. Zato nabavite veću memorijsku karticu jer ćete u protivnom brzo ostati bez slobodnog mjesta.
ISO raspon zapanjuje. Snimke snimljene u rasponu od  ISO 100 do ISO 3200 gotovo su iste, a primjetno lošiji rezultati počinju se pojavljivati kod ISO 25600. Srećom, Nikon je podijeli raspone ISO područja na L1.0 i  L2.0. Korištenjem ISO raspona u L1.0 području možete biti mirni što se tiče kvalitete snimaka.  

ZAKLJUČAK

Mišljenja smo da se svaki fotograf sa iskustvom može vrlo lako zaljubiti u Nikon D700. Lijepo je ponovno imati aparat na kojem 24mm objektiv „radi“ kao 24 mm objektiv. Izuzetno visok raspon ISO osjetljivosti omogućava odlične rezultate i kvalitetu snimaka u svim prilikama i ambijentima.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

COMOS senzor 12,1 megapixela FX (puni kadar) s visokim omjerom signala i šuma, širokim dinamičkim rasponom i ugrađenim senzorom jedinice za samočišćenje koja minimalizira prašinu.

ISO 200 – 6400: proširivo do 25600 (ekvivalentno) i niže prema ISO 100 (ekvivalentno).

5fps u neprekidnom okidanju (8 fps uz opcionalno pakiranje baterija MB-D10 s litij-ionskom baterijom EN-EL4a ili 8 baterija 8 AA).

Mehanizam za obradu slike EXPEED s 14-bitnom A/D pretvorbom i 16-bitnom obradom slike za veličanstvene detalje i gradaciju tona.

Napredni sustav za prepoznavanje slike kombinira mjerenja fotoaparata i AF senzora za preciznu ekspoziciju i oštrinu definirane slike.

Sustav Multi-CAM3500FX 51-point AF. Pojedinačni odabir ili konfiguracija postavke pokrivenosti u 9 točaka, u 21 točki i 51 točki.

Kontrole slike usmjeravanja obrade slike u fotoaparatu preko omogućenih prethodno postavljenih prilagodbi parametara slike kao što su oštrina, kontrast, svjetlina, nijansa i zasićenost u različitim bojama.

920.000 točki u 3-inčnom VGA LCD monitoru s širokim kutom gledanja od 170 stupnjeva.

Pogled uživo s automatskim fokusom omogućuje kompoziciju slika pomoću korištenja LCD monitora. Podržana su dva načina: Ručni ili na stativu.

Način rada izrezivanjem DX može se automatski omogućiti kad je priključen objektiv formata DX.

Brzi odgovor: oko 40 ms kašnjenje zatvarača.

Aktivni D-Lighting omogućuje vrhunske slike velikog kontrasta tako da automatski primjeni kompenzaciju tona u trenutku snimanja.

HDMI sučelje video izlaza omogućuje povezivanje na video sustave visoke definicije.

Intuitivne ergonomije s optimalnim položajem gumba za brzo i ugodno rukovanje.

Trajno kućište od legure magnezija: otporno na vlagu i prašinu.

Podržava bežićni LAN i Ethernet putem opcionalnog bežičnog prijenosnika WT-4.

SPECIFIKACIJA

Tip: Jednoobjektivni refleksni digitalni fotoaparat
Navoj objektiva: Nikonov F mount bajunetni mehanizam s AF spajanjem i AF kontaktima
Kut slike: Jednak je kutu koji proizvede žarišna duljina objektiva (1,5 puta kad je odabran format DX)
Efektivan broj piksela: 12,1 milijuna
Senzor slike: CMOS senzor, 36,0 x 23,0 mm; Nikonov format FX
Ukupno piksela: 12,87 milijuna
Sustav reduciranja prašine: Senzor slike s funkcijom za samočišćenje, prikupljanje podataka vezano za brisanje prašine sa slike (potreban Capture NX 2)
Veličina slike (u pikselima):
- Format FX (36 x 24) : 4,256 x 2,832 (L), 3,184 x 2,120 (M), 2,128 x 1,416 (S)
- Format FX (24 x 16) : 2,784 x 1,848 (L), 2,080 x 1,384 (M), 1,392 x 920 (S)
Format datoteke:
- NEF (RAW): 12 ili 14 bita, komprimirano bez gubitaka, komprimirano ili nekomprimirano
- TIFF (RGB)
- JPEG: Usklađenost s osnovnom JPEG (Baseline) s finom (oko 1:4), normalnom (oko 1:8) ili osnovnom (oko 1:16) kompresijom ([Prioritet veličine]); dostupna [Optimalna kvaliteta] kompresije kompresija
- NEF (RAW) + JPEG: Jedna fotografija snimljena u oba formata i u NEF (RAW) i JPEG
Sustav kontrole slike: Četiri mogućnosti postavke: Standardno, Neutralno, Živopisno, Jednobojno; svaka mogućnost se može podesiti
Medij za pohranjivanje: CompactFlash (Vrsta I, usklađen s UDMA)
Sustav datoteka: Usklađen s DCF 2.0, DPOF, Exif 2.21, Pictbridge
Tražilo: Vrsta fotoaparata SLR s fiksnom petostranom prizmom u visini očiju
Podešavanje dioptrije: 3 do +1 m-1
Udaljenost oka od okulara: 18 mm (-1,0 m-1)
Zaslon za fokusiranje: Vrsta zaslona B BriteView Clear Matte VI sa superiornim AF točkama i linijama okvira
Pokrivenost kadra: oko 95% (okomito/vodoravno)
Povećanje: oko 0,72 (objektiv od 50 mm f/1,4 na beskonačnom; -1,0 m-1)
Refleksno zrcalo: Vrsta brzog povrata
Pregled dubine polja: Kad je priključen objektiv CPU, otvor leće može se zaustaviti na vrijednost koju odabere korisnik (načini A i M) ili na vrijednost odabranu od fotoaparata (načini P i S)
Otvor leće: Vrsta trenutačnog povrata s gumbom za pregled dubine polja
Kompatibilne leće:
- DX AF Nikkor: Podržane sve funkcije
- Vrsta G ili D AF Nikkor: Podržane sve funkcije (PC Micro-Nikkor ne podržava neke funkcije). IX Nikkor leće nisu podržane.
- Ostali AF Nikkor: Sve funkcije su podržane osim 3D Color Matrix Metering II (trodimenzionalno matrično mjerenje boje II). Leće za F3AF nisu podržane.
- AI-P Nikkor: Sve funkcije su podržane osim automatskog fokusiranja i 3D Color Matrix Metering II (trodimenzionalnog matričnog mjerenja boje II).
- Bez CPU AI Nikkor: Može se koristiti u načinima ekspozicije A i M; elektroničko tražilo raspona može se koristiti ako je maksimalan otvor f/5,6 ili brži; prikaz vrijednost matričnog mjerenja boje i otvora podržan je ako korisnik pruži podatke o leći
Tip: Zatvarač s okomitim hodom u žarišnoj ravnini s elektroničkim upravljanjem
Brzina: 1/8,000 do 30 sek u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV, Bulb, X250
Brzina sinkronizacije bljeskalice: X = 1/250 sek; sinkronizirano sa zatvaračem na 1/320 sek ili sporije (raspon bljeskalice pada na brzinu između 1/250 i 1/320 sek)
Načini otpuštanja:
1) način snimanja jedne slike [S], 2) uzastopni način s malom brzinom [CL], 3) uzastopni način velikom brzinom [CH], 4) način pregledom uživo [LV], 5) način sa samookidačem [mark], 6) način Mirror-up [Mup]
Brzina uzastopnog snimanja:
- S punjivom litij-ionskom baterijom EN-EL3e: 1-5 kadrova po sekundi u načinu [CL], 5 fps u načinu [CH]
- S višestruko snažnim pakiranjem baterija MB-D10 s baterijama koje nisu punjive litij-ionske baterije EN-EL3e ili AC adapter EH-5a/EH-5: 1-7 kadrova po sekundi u načinu [CL], 8 fps u načinu [CH]
Samookidač: Elektronički upravljani tajmer s trajanjem od 2, 5, 10 ili 20 sek
Mjerenje: TTL mjerenje otvora ekspozicije koristi senzor 1.005 RGB
Sustav mjerenja:
1) trodimenzionalno matrično mjerenje boje II (leće tipa G i D); matrično mjerenje boje II (druge CPU leće); matrično mjerenje boje (leće bez CPU ako korisnik pruži podatke o leći)
2) Centralno balansirano: Vrijednost od 75% navedena u 8-, 12-, 15- ili 20-mm krugu u centru kadra ili težinski faktor na temelju prosjeka cijelog kadra
3) Točka: Mjeri krug 4-mm (oko 1,5% kadra) koji je centriran na odabranu fokusnu točku (na središte fokusne točke prilikom korištenja leće bez CPU)
Raspon mjerenja:
1) od 0 do 20 EV (matrično ili centralno balansirano mjerenje), 2) od 2 do 20 EV (mjerenje točke) (ISO 100 ekvivalentno leći f/1.4 na 20°C/68°F)
Spoj mjera ekspozicije: Kombinirano CPU i AI
Načini ekspozicije:
1) automatski programirano (P) s fleksibilnim programom, 2) automatski prioritet zatvarača (S), 3) automatski prioritet otvora (A), 4) ručno (M)
Kompenzacija ekspozicije: ±5 EV u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV
Zaključavanje ekspozicije: Zaključana elspozicija na pronađenu vrijednost pomoću gumba AE-L/AF-L
Podupiranje ekspozicije: Podupiranje ekspozicije i/ili bljeskalice (2 do 9 ekpozicija u koracima od 1/3, 1/2, 2/3 ili 1 EV)
Osjetljivost: ISO 200 do 6400 u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV; može se postaviti na približno 0,3, 0,5, 0,7 ili 1 (ekvivalentno ISO 100) EV ispod ISO 200, ili na približno 0,3, 0,5, 0,7, 1 (ekvivalentno ISO 12800), ili 2 (ekvivalentno ISO 25600) EV preko ISO 6400
Aktivacija D-Lighting: Može se odabrati od [Auto], [High], [Normal] ili [Low]
Automatski fokus:
TTL detekcija faze AF, 51 točka fokusa (15 poprečnih senzora) od Nikonovog modula za automatsko fokusiranje Multi-CAM 3500FX; detekcija: od -1 do +19 EV (ISO 100 na 20°C/68°F); moguće fino podešavanje AF-a; osvjetljenje AF-assist (u rasponu oko 0,5-3 m/1,6-9,8 ft.)
Servo leće:
1) Automatski fokus: pojedinačni servo AF (S); uzastopni servo AF (C); aktivira se automatsko praćenje fokusa prema stanju predmeta, 2) ručno fokusiranje (M) s elektroničkim tražilom raspona
Točka fokusa: Pojedinačna AF točka može se odabrati od 51 ili 11 točaka fokusa
Način AF-Area:
1) Pojedinačna točka AF, 2) dinamičko područje AF [broj AF točki: 9, 21, 51, 51 (trodimenzinalno praćenje)], 3) automatsko područje AF
Zaključavanje fokusa: Fokus se može zaključati pritiskom na gumb AE-L/AF-L ili pritiskom do pola gumba za oslobađanje zatvarača (pojedinačna točka AF u AF-S)
Ugrađena bljeskalica: Vrsta ručne "pop-up" bljeskalice; vodeći broj 17/56 (ISO 200, m/ft., 20°C/68°F) ili 12/39 (ISO 100, m/ft., 20°C/68°F)
Upravljanje bljeskalicom:
1) TTL upravljanje bljeskalicom pomoću senzora 1.005-piksela RGB; i-TTL balansirane fill-flash i standardne i-TTL fill-flash dostupne su sa SB-900, 800, 600 ili 400
2) Automatski otvor (AA): Dostupno s SB-900, 800 i CPU lećom
3) Bez automatskog TTL-a (A): Dostupno s SB-900, 800, 28, 27 ili 22s
4) Ručna ovisna o udaljenosti (GN): Dostupno s SB-900, 800
Način sinkronizacije bljeskalice:
1) prednja sinkronizacija (norm
alno), 2) spora sinkronizacija, 3) stražnja sinkronizacija, 4) smanjenje efekta crvenih očiju, 5) smanjenje efekta crvenih očiju uz sporu sinkronizaciju
Kompenzacija bljeskalice: od -3 do +1 EV u koracima od 1/3, 1/2 ili 1 EV
Pokazivač spremnosti bljeskalice: Svijetli kada su potpuno napunjene bljeskalice Speedlight kao što su SB-900, SB-800, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX ili SB-50DX; treperi nakon što je bljeskalica aktivirana u punoj snazi
Priključak za pribor: Standardni ISO 518 priključni kontakt sa sigurnosnom bravom
Terminal za sinkronizaciju: Standardni terminal ISO 519
Nikonov kreativni sustav osvjetljivanja:
Kod bljeskalica Speedlights kao što su SB-900, SB-800, SB-600, SB-R200, ili SU-800 (samo glavna), podržani su napredno bežično osvjetljenje, vrlo brza automatska FP sinkronizacija, komunikacija informacije boje bljeskalice, modeliranje bljeskalice i FV zaključavanje; ugrađena bljeskalica može se koristiti kao glavna
Izjednačenje bijele boje:
- Automatski (TTL izjednačenje bijele boje s glavnim senzorom za sliku i senzorom 1.005-piksela RGB);
- sedam načina ručno se mogu unaprijed postaviti pomoću preciznog podešavanja; postavkom temperature boje; podupiranjem izjednačenja bijele boje: ekspozicija od 2 do 9 u koracima od 1, 2 ili 3
Načini:
- Ručni način: TTL detekcija faze AF pomoću 51 područja fokusa (15 poprečnih senzora)
- Način sa stalkom: Detekcija kontrasta AF na željenoj točki unutar određenog područja
LCD Monitor:
3-inčni, oko 920.000 točki (VGA), široki kut gledanja od 170 stupnjava, 100% pokrivenost kadra, niskotemperaturni polisilicij TFT LCD s podešavanjem svjetline
Funkcija reprodukcije
Reprodukcija cijelih slika i minijatura (od 4 do 9 slika) sa zumom za reprodukciju, dijaprojekcijom, prikazom histograma, označenim prikazom, automatskom rotacijom slike i komentarom slike (do 36 znakova)
USB: Hi-Speed USB
Video izlaz: NTSC ili PAL; omogućena je istovremena reprodukcija iz video izlaza i LCD monitra
HDMI izlaz: Podržava HDMI verziju 1.3a; isporučen je mini priključak vrste C; nije omogućena istovremena reprodukcija HDMI izlaznog terminala i LCD monitora
Terminal Ten-pin:
1) GPS: NMEA 0183 (verzija 2.01 i 3.01) standardno sučelje podržano s 9-pinskim kabelom za D-sabirnicu i GPS kabelom MC-35 (opcionalno)
2) Daljinsko upravljanje: putem terminala Ten-pin
Podržani jezici:
kineski (pojednostavljeni i tradicionalni), nizozemski, engleski, finski, francuski, njemački, talijanski, japanski, korejski, poljski, portugalski, ruski, španjolski, švedski
Baterija: Jedna punjiva litij-ionska baterija EN-EL3e
Paket baterija: Paket baterija Multi-Power MB-D10 (opcionalno) s jednom punjivom litij-ionskom baterijom EN-EL4a/EN-EL4 (potreban pokrov pretinca baterije BL-3) ili EN-EL3e, ili osam alkalnih baterija R6/veličine AA (LR6), Ni-MH (HR6), baterije od litija (FR6) ili baterije od nikal-mangana (ZR6)
AC adapter: AC adapter EH-5a/EH-5 (opcionalno)
Podnožje stativa: 1/4 in. (ISO 1222)
Dimenzije (L x V x D): Oko 147 x 123 x 77 mm
Težina: Oko 995 g bez baterije, memorijske kartice, poklopca kućišta ili poklopca LCD monitora
Temperatura: 0-40°C/32-104°F
Vlažnost: Ispod 85% (bez kondenzacije)
Isporučeni pribor:
Punjiva litij-ionska baterija EN-EL3e, brzi punjač MH-18a, USB kabel UC-E4, video kabel EG-D100, remen za fotoaparat AN-D700, poklopac kućišta BF-1A, poklopac priključka za pribor BS-1, poklopac LCD monitora BM-9, CD-ROM s odgovarajućim softverom
*Isporučeni pribor može se razlikovati ovisno o zemlji ili području
Glavni dodatni pribor:
Bežični prijenosnik WT-4, povećalo okulara DK-17M, AC adapter EH-5a, softver za snimanje NX 2, softver za upravljanje fotoaparatom Pro 2, softver za autentifikaciju slika