Olympus E-P2

U ljeto 2009. Olymus je objavio početak nove ere malih digitalnih foto aparata sa promjenjivim objektivima te se pojavio prvi foto aparat sa Micro Four Thirdssistemom, Olympus E-P1. Za manje od pet mjeseci Olympus je predstavio njegovog mađeg brata, E-P2 koji je zadržao mnoge funkcije od svojeg prethodnika ali sa nekom važnim novostima. E-P serija vuće svoje korjene iz stare PEN serije analognih foto aparata koji datiraju od 1959. godine i njima mogu zahvaliti za svoj retro izgled.

Olyimpus E-P2 modeli koriste isti 12,3 megapixelni senzor kao i E-P1 koji omogučava snimanje fotografija i video zapisa u HD kvaliteti. Tijelo samog aparata nije se značajno promijenilo osim u boji i zavržnoj obradi. Dok je ponuda E-P1 obuhvačala samo bijelu ili srebrnu varijantu, E-P2 nudi novosti u izboru boja. Tijelo je i dalje od nehrđajućeg čelika ali sa crnim premazom ispod bezbojnog laka koji mu daje otmjeni i prozračni izgled. Sljedeća bitna novost je novi konektor za dodatnu opremu koji podsjeća na onaj kopji koristi Panasonic Lumix DMC-GF1. Kao o na Panasonicovom modeli, ovaj konektor omogućava priklučivanje vanjskog elektroničkog tražila, VF-2, koji je po svojim specifikacijama bolji od Panasonicovog. Ovaj port se može koristiti i za vanjski mikrofon preko opcionalnog adaptera.

E-P2 je također unaprijeđen u još nekoliko područja. Ato fokusni sistem sada ima mogučnost pračenja subjekta snimanja, kako u fotografiranju, tako i snimanju video zapisa, te omogućava fino podešavanje fokusa.

Tu je i novi i-Enhance mod snimanja koji omogućava da se boja subjekta snimanja bolje istakne. Tu su još i dva nova Art filtera, pa ih E-P2 sada ima ukupno 8. Ujedno je moguće manualno kontrolirati brzinu zatvaraća, otvor blende i ISO osjetljivost tijekom snimanja video zapisa.

Predstavljeni su i novi objektivi 9-18mm f/4-5.6 i 14-150mm f/4-5.6. Dodatna bljeskalica za E-P seriju je također dobavljiva.

Olympus E-P2 dobavljiv je u sljedećim varijantama: sa ED 14-42mm f/3.5-5.6 zoom objektivom i VF-2 tražilom, sa 17mm f/2.8 i VF-2 tražilom, te isti kitovi bez i VF-2 tražila.

IZGLED

Novo crno tijelo zadržalo je kromirane dijelove od svog predhodnika, a objektivi su crni. Kitovi su dobavljivi sa ili bez VF-2 tražila. Naravno kad ga postavite na aparat dobivate povećanu težinu i visinu samog aparata. Ovo je lako zanemariti kad VF-2 tražilo prinesete oku i pogledate u 800x600 pixela svjetlu sliku koju vam donosi.

Joj jedna prednost je veliko područje gumiranog rukohvata sa prednje strane i gumiranog rukohvata za palac sa zadnje strane koji pridonose boljem i sigurnijem držanju aparata. Funkcijski E-P2 je indentičan svojem prethodniku pa će se korisnici koji su imali prilike koristiti E-P1 osječati kao "kod kuće".

ZADNJA STRANA

Većina komandi vidi se na ovoj slici, počevši sa lijeve strane. Gumb odabira moda aparata vidljiv je na vrhu, a pristupa mu se kotačićem na zadnjoj starni aparata kojem se malo teže pristupa, ali pretpostavljamo da je to samo stvar navike premda ima smisla jer je tako smanjena mogučnost nehotične promjene moda aparata. Na sredini se nalazi kontakt za dodatnu bljeskalicu ispod kojeg je kontakt za VF-2 tražilo. Kao i kod E-P1, E-P2 nema ugrađenu bljeskalicu. Sljedeća je plava lampica indikatora Super Sonic Wave Filtera protiv prašine na senzoru. Pokraj nje je prekidač za uključivanje i isključivanje aparata koji svijetli zeleno kada je aparat uključen. Pored njega, obruljen kromirani prstenom, nalazi se okidač. Zadnji u nizu na gornjoj starni je gumb za podešavanje EV koraka.

3 inčni ekran ima rezoluciju od 230,000 pixela sa HyperCrystal technologiom je pregledan, jasan i dobro vidljiv po sunčanom vremenu. Zbog male rezolucije malo je teže koristiti manualno izoštravanje.

Na zadnjoj starni nalazi se zvučnik i jedinstveni vodoravni kotačić koji služi za zumiranje i kretanje kroz izbornike. Niz od 4 okrugla gumba za najčešće komande nalaze se sa desne strane LCD-a i funkcijski te info gumb kraj njih. Navigacijski zakretni gumb nalazi se kraj njih. Iako je mali radi začuđujuće dobro. Svi su navedeni gumbi mali i potrebno je vrijeme da se naviknete na njih. Ponekad je jednostavnije upotrijebiti lijevu ruku nego raditi gimnastiku sa palcem. U donjem desnom kutu nalazi se lamica indikatora zapisivanja podataka na memorijsku karticu. Mišljenja smo da nije najsretnije smještena jer prilikom normalnog držanja aparata praktički je nevidljiva ispod palca.

Držaći za vratnu vezicu opremjenji su D-ringovima koji proizvode zveckavi zvuk i vrlo ga je lako snimiti na video zapis prilikom pomicanja aparata tijekom snimanja. Da su izvedeni fiksno, bilo bi puno bolje premda je i za ostale aparate uobičajeno da se snime zvukovi trenja tkanine o tijelo aparata. Preporuka je izbjegavati upotrebu vezice prilikom snimanja video zapisa, a ukoliko se bojite za sigurnost, koristite vezicu za ruku.

LCD EKRAN

LCD ekran je veliki ali slabe rezolucije i ima vidljivi kut od 176 stupnjeva. Srečom, nije jedina opcija za kadriranje zahvaljujući VF-2 digitalnom tražilu koji ima SVGA rezoluciju.

Prikaz na ekranu možete mijenjati pritiskom na gumb INFO. Glavna mana je da se svaki prikaz pokazuje sam za sebe što znači da ukoliko želite prikaz "levels" na njemu nemate prikaz otvora blende i ekspozicije. Ukoliko želite taj prikaz izgubit ćete prikaz "levels". Ista je stvar sa histogramima. Biti ćete prisiljeni često pritiskati INFO gumb.

Ako snimate sa Art filterima i ako imate podešen AF na centralnu poziciju, ne možete zumirati u fokus zato jer SET gumb mijenja ATR filtere.

FUNKCIJE

Olympus E-P2 sadržava funkcijski izbornik koji uvelike podsjeća na onaj Canon Power Shot-a, samo sto E-P2 ima dvije posebne funkcije za lakšu navigaciju.

Ako pretisnete OK gumb na ekranu dobit ćete prikaz poput onoga na ostalim Olympusovim DSLR aparatima. Ovo će koristiti naprednijim korisnicima koji žele imati potpunu kontrolu. Manje iskusni korisnici koristit će prikaz kao ovaj što je prikazan iznad. Sve fukcije i postavke lako su razumljive zbog grafičkog prikaza i brzo se mogu podesiti.

ELEKTRONSKO TRAŽILO

Novo elektronsko tražilo VF-2 je veće od konkurentskog Panasonicovog modela GF1 a ujedno ima i veću rezoluciju. Prikljućuje se na aparat na mjesto predviđeno za dodatnu bljeskalicu i prilikom postavljanja na to mjesto automatski se priključuje na već prije navedeni konektor. Zbog ove izvedbe potreban je oprez prilikom postavljanja kako se kontakti nebi oštetili. Opruga ga drži sigurno na mjestu premda ne toliko jako da nebi skliznuo ukoliko ga spremate i nosite u torbi. Stoga oprez!

Fukcionalno, ne možemo mu naći zamjerke. Gumeni štitnik na okularu čuvat će vaše naočale, a ujedno je njime moguće podešavati i dioptrijsku razliku. Prikaz je stvarno veliki sa 100% prikazon kadra i povečanjem od 1,15X. Kvaliteta prikaza oduševljava. Stvarno se osječate kao da imate pravi DSLR u rukama. Izuzetno je koristan prilikom snimanja po sunčanom vremenu. Upotrebom VF-2 tražila na ranijim modelima pregled snimljenog kadra bio moguć samo na njemu, a ne na LCD ekranu, dok se nije VF-2 isljučio. Srećom, Olympus sluša korisnike i od travnja 2010. dostupna je nadogradnja firmware-a koja omogučuje istovremeni prikaz i na VF-2 i na LCD-u.

Jedini nedostatak je taj što VF-2 ne možete koristiti zajedno sa vanjskom bljeskalicom ili mikrofonom jer koriste isto ležište i konektor.

OBJEKTIVI

Glavni objektiv dizajniran za E-P2 je 14-42mm f/3.5-5.6 što je ekvivalent 28-84mm objektivu. Na lijevoj strani nalazi se kočnica za zaključavanje objektiva kada se aparat ne koristi. Kako bi se objektiv otkoćio potrebno je jednostavno zakrenuti ring objektiva u desnu starnu. Prema našem testiranju ovom objektivu potrebno je od prilike jedna sekunda da fokusira i okine u širokokutnom načinu rada što je dosta sporo, premda bi novim firmware-om to trebalo biti ubrzano.

Sljedeći objektiv je 17mm f/2.8, jedini takav trenutno dobavljivi specijalno dizajnirani za Micro Four Thirds sisteme. Brzo fokusira, ali je kromatska aberacija malo izraženija.

ADAPTER

Možda najbolja opcija Olympusove PEN serije je adapter MF-2 OM koji omogućava korištenje stvarno dobrih Olympusovih objektiva.

DODATNA BLJESKALICA

Olympus E-P2 kao i njegov prethodnik dolazi bez ugrađene bljeskalice. Ovo je jedna od mana jer prilikom snimanja u uvijetima slabog osvjetljenja E-P2 brzo dolazi do svojih limita iako ima dosta veliku ISO osjetlivost. Opcija je dodatna bljeskalica FL-14. Lišena je bilo kakve mogučnosti zakretanja i zbog naćina i visine montiranja (blizu objektivu) korisna je kao i svaka ugrađena bljeskalica na ostalim modelima. Može koristiti ali... Postoji mogućnost korištenja Olympusovih bljeskalica FL-36R i FL-50R. FL-14 dolazi sa platnenom torbicom i vlo je jednostavna za rukovanje i ima tendenciju preksponiranja ako da lica znaju biti presvjetla.

VIDEO ZAPIS

Olympus E-P2 snima AVI dtoteke u reoluciji 1,280 x 720 ili 640 x 480 pixels, pri 30FPS_a.

Maksimalna veličina video zapisa je 2 GB i maksimalno vrijeme pri HD načinu snimanja iznosi 7 min. a u VGA modu 14. Mogu se koristiti i ATR filteri ali neki toliko smanjuju FPS da je upitno ih koristiti direktno već ih je bolje naknadno ubaciti putem nekih programa za video montažu.

E-P2 ioma mogučnost kompletnog manualnog podešavanja uključujući podešavanje ISO osjetljivosti tijekom video snimanja. Ujedno postoji opcija zaključavanja AF na objekat snimanja i AF će ga pratiti.

INDIKATOR POLOŽAJA

Olympus E-P2 posjeduje inikator nagiba aparata napred-nazad i lijevo desno i može biti rekalibriran ako izgubi točnost

OSTALO

E-P2 posjeduje novi 18x18 matrix mjerni sustav koji kontrolira 324 zasebnih područja. Ujedno ima i opciju Center i Spot načina mjerenja. Opcija detektiranja lica ima mogučnost raspoznavanja do 8 lica i ako se lica kreću. Ovo omogučava oštre i dobro eksponirane snimke. Postoji i stabilizator slike i SuperSonic Wave Filter za redukciju prašine na senzoru.

SENZOR

E-P2 ima 12,3 megapixel LIVE-MOS sensor koji je sličan onima u DSLR aparatima E-30 i E-620.

OMJERI KADRA

Može se snimati u 4:3 i 3:2 omjeru te 16:9 i 6:6 omjeru

MODELI EKSPOZICIJE

E-P2 ima 4 predefinirana moda ekspozicije: Program, prioritet ekspozicije, prioritet blende i manualno podešavanje ali ima opciju Intelligent Auto moda koji nudi analizu scena i odabir između sljedećih modova: Portreta, krajolika, nočne scene, sporta i makro snimanja. Uz to postoji mogučnost odabira 19 različitih modova scena.

MEMORIJA I BATERIJA

E-P2 koristi SD memorijske kartice. i to klase 6 zbog što bolje mogučnosti snimanja video zapisa u HD rezoluciji.

Baterija je BLS-1 lithium-ion kao i ona koja se koristi u E-620 i trebala bi izdržati 300 okidanja.

U KUTIJI

 

 • E-P2 tijelo

 • VF-2 elektronsko tražilo

 • 14-42mm or 17mm objektiv (ovisno o KIT-u)

 • Poklopac kamere

 • Polkopci objektiva

 • Lithium-ion baterija BLS-1

 • Punjač baterijar BCS-1

 • Multifunkcijski AVI kabel

 • Traka za vrat

 • Olympus Master CD-ROM

 • Uputstva

 • Garantni list

 

Detaljne specifikacije potražite na ovom linku.